Istorija Sela 

Posle odlaska Turaka ovi krajevi su opustošeni i naseobina u današnjem smislu nije bilo. Prema naredbi carice Marije Terezije od 25. novembra 1763. godine pravo naseljavanja u ovim krajevima imaju samo katolici. Godine 1770/71. doseljavaju se Francuzi iz francuske pokrajine Lorene i Nemci iz jugozapadne Nemačke. Osnovali su tri sela koji se u navedenom izvoru pojavljuju kao: Seul Tur, Šarlvil i Sent Hubert. Tokom 18. veka ove naseobine su promenile nekoliko vlasnika. Francuzi su se vremenom asimilovali u Nemce. Stanovništvo se bavilo zemljoradnjom, proizvodnjom i preradom voća i povrća. Poluproizvodi (destilati, vina, sirovine za sokove, pekmez, žitarice...) transportovani su prugom Temišvar - Beč.

Objekat u kome se danas nalazi Destilerija Hubert 1924 je sagrađena 1901. god, a pogon za proizvodnju rakije 1924. god, otuda naziv.

Posle Drugog svetskog rata, Nemci su deportovani u Nemačku, a u ova mesta su doseljene porodice iz Bosne. Od tri nemačka sela formirano je jedno selo pod nazivom Veliko Selo, da bi se 1948.  godine preimenovalo u Banatsko Veliko Selo. Nazivi nemačkih sela zadržani su kao nazivi današnjih rejona.

Istorija Destilerije

 

Kroz stihove... 

Arbarajući životom, uz pesmu putujuću, ispijajući čašicu života na brzinu, između glasova bećara i znoja starih majstora počeli smo priču o Hubertu. Dram po dram, željni slasne kapljice napravismo svoj birc, gde zore budimo sa punom čašicom, a noći uspavljujemo abrovima iz šora. Šta više nam treba, osim malo dobrog gušta i veselih lica starih i mladih, malo tradicije, malo novih mustri i da kapljica dobra stalno teče…

U svakom virsaftu, na svakom ćošku, na užeglom suncu ili u hladu bagrema vajkada se vajkalo čašicom dobre rakije od zajtra do za videla. Ukusa ima kolko duša ište, jasnih i blagih, a miris se širi poljima ravnim. Ispija se s nogu, uz zvuke tamburice, kad zamiriše ona puno je srce. Duplovana, kratka, prepečena… Svakom je gostu dobro došla.

2017 copyright © HUBERT1924